UTTALE VERDEN
Galleri N. Bergslien 22. juni – 20. august

Denne utstillingen er resultatet av et arbeid som begynte vårvinteren 2017, da jeg i to perioder bodde og arbeidet i Bergslikorene i Eidfjord. Min plan for utstillingen, den som nå har blitt Uttale verden, var å tilbringe tid på stedet, i huset, for å siden se hva som ville skje. Resultatet er malerier og dikt som har det til felles at de kom til i løpet og i etterkant av dette oppholdet.

Uttale verden gjenspeiler erfaringen av å være alene i et fremmed hus, som har sin egen historie, sin egen rytme og sine egne lyder. I en slik situasjon blir man plutselig oppmerksom på omgivelsene og på sin egen fysiske tilstedeværelse i dem. Særlig diktene begynte som rene sansefornemmelser, og beveget seg deretter innover og utover. På ett plan handler både bildene og tekstene om det å formulere – at ved å ytre noe bringe det til klarhet. Dette er også en sentral tanke i arbeidet mitt generelt. For å sammenligne det med noe kan jeg nevne ordet ”skredvifte”. Det er et uttrykk som jeg ikke var kjent med tidligere, men etter å ha blitt bevisst på det kunne jeg plutselig se skredvifter; et fenomen som jeg må ha observert mange ganger tidligere men da ikke kunnet skjelne. Og kanskje er det fordi arbeidet med tekstene og bildene til denne utstillingen har vært en simultan prosess, som jeg har opplevd en nærhet mellom det å avbilde og det å skrive, selv om handlingene i seg har vært de motsatte: maleriene har vokst frem lag etter lag, mens diktene har blitt skåret frem.

Utstillingen Uttale verden består av malerier, der flertallet på en helt konkret måte har hatt huset Bergslikorene som utgangspunkt. De er laget i tynne, laserende lag med oljemaling, der det hvite lerretet skinner igjennom og på den måten gjør fargene klare, lysende. Som en del av utstillingen inngår også et teksthefte med samme tittel.

Mer om utstillingen og visningsstedet her.